Yayla yolculuğunun oldukça zorlu geçtiğini ifade eden göçerler, yayla yolcuğunun yaklaşık 40 gün sürdüğü belirtiliyor.
Şırnak-İdil, Mardin – Nusaybin, Batman-Hasankeyf, Siirt Botan çayı gibi sıcak yerlerde kış aylarını geçiren soran, düderan, garsiya, göçerleri, havaların ısınmasıyla birlikte, at ve eşeklerin sırtlarında taşıdıkları eşyalarıyla yayla yollarına düştü. Oldukça zorlu geçen yayla yolcuğu, konaklama şeklinde yaklaşık olarak 40 gün sürüyor.
Yollara düşen göçerler, Dicle Nehri üzerinden her gün onlarca sürü şeklinde Siirt – Eruh karayolu çaçe ve breni tepesinden herekol Dağı güzergahını kullanarak, Van çatak, Hakkari Faraşin ve Kato Dağı’na doğru hareket ediyor.
Kürtçe olarak kendini ifade eden Çoban Mehmet İnan (67), AA muhabirine yaptığı açıklamada ” kış aylarında Şırnak’ın İdil ilçesinde konakladıklarını, sıcak ayların başlamasıyla Dicle nehri üzerinden 20 gündür yola çıktığını söyleyerek, yaylaya vardığımızda 40 günümüzü tamamlanmış olacağını” söyledi.
İnan, Bazı yaylalar terör olayları nedeniyle yasak olduğunu, ancak devletin vermiş olduğu kararlar doğrultusunda serbest olan yaylalara çıkacağını söyleyerek, yol boyunca çok zorlu şartlar altında gittiğini ekilmiş tarlalar ziyan olmasın diye çok dikkat ettiğini, yolculuk esnasında onlarca hayvanımız hastalanarak telef olurken, gece yolcuğumuzda kurtların sürüye saldırmalar yaşandığını söyledi.
Çoban Nurettin Yayla(31) ise, Mardin Nusaybin’den geldiğini, göçer olarak pek çok sıkıntıyla baş etmek zorunda kaldıklarını söyleyerek, “Yayla bölgesine gidene kadar günlerce uykusuz kalarak, yola devam ettiğini, Ramazan ayı başlamadan yaylalara varacaklarını” söyledi.