Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kalkındırma projesi kapsamında hibe desteği ile Eruh’ta kurulan fıstık kabuk soyma ve yıkama tesisi hizmet vermeye başladı. Fatih mahallesinin Siirt yolu güzergahında 400 mt kare alanda kurulan ve 350 bin liraya mal olan fıstık tesisi günde 15 ton civarında fıstık işletiyor.
Siirt fıstığının %20 dolayında Eruh ilçesi ve köylerinde yetişmesi ve bu yılki fıstık rekoltesinin yüksek olması nedeniyle 6 bin ton civarında fıstık bekleniyor.
Siirt’te “yeşil altın” olarak nitelendirilen fıstıkta bu yıl siirt bölgesinde 30 bin ton rekolte bekleniyor. Son 2 yılda dolu ve hastalık gibi nedenlerle verimi düştüğü için üreticisini üzen fıstığın bu yıl yüksek rekolteyle yüzleri güldüreceği belirtiliyor.
İlde 300 bin dönüm alanda üretilen ve geçen yıl kilogramı yaklaşık 45 liradan satılan fıstığın bu yıl verim artışıyla fiyatının 20-25 liraya düşeceği öngörülüyor. Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, ilde 300 bin dönüm alanda üretimi yapılan fıstığın kentin ekonomisine ciddi katkı sağladığını söyledi.
Aslan, önceki yıl dolu nedeniyle yeşil fıstıkta rekoltenin 12 bin tonun altına düştüğünü, geçen yıl 30 Mart’ta da mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen soğuk havanın tüm ekili alanları etkilediği gibi Siirt fıstığında da karazenk hastalığının oluşmasına neden olduğunu belirtti.
“Siirt fıstığı tarihinin en yüksek rekoltesine ulaşacak.
İklim şartları nedeniyle geçen yıl 10 bin ton olan rekoltenin bu yıl 30 bin tona yükselmesini bekliyoruz” diyen Aslan, bunun hem üreticiye hem de tüketiciye olumlu yansıyacağını vurguladı. Heyecanla hasat yapmaya başladıklarını ifade eden Aslan, verim artışıyla üreticinin kazancının ciddi oranda artacağını kaydetti. Rekolte artışı fiyatı düşürecek “Allah kimsenin emeğini boşa çıkarmasın. Bu yıl emeğimizin karşılığını alacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullanan Aslan, yüksek rekolte ile geçen yıl yaklaşık 45 liraya tüketilen fıstığın bu yıl kilogram fiyatının 20-25 liraya düşeceğini dile getirdi.
ALLAH BEREKET VERSİN.